Wat zijn bad beats en hoe vermijd je ze?

Je ondergaat een bad beat wanneer je een quasi zeker winnende hand toch verliest. Het is moeilijk om na een bad beat terug in je spel te komen – je spel wordt beïnvloed door de bad beat.

Uiteraard zijn het vooral de goeie spelers die hier vooral slachtoffer van zijn, zij spelen veel meer ‘zekere’ handen. Een bad beat kan je dus ook als iets positief bekijken, jij speelde het hand correct alleen had je het geluk tegen.

Het kan erg frustrerend zijn wanneer je wat van poker statistiek kent en weet hoe klein de kans op die kaart was die net jouw hand klopt.

Toch zijn er een aantal gevallen die verkeerdelijk als een ‘bad beat’ worden ervaren. Wanneer iemand een straight of een flush haalt op de river – statistisch gezien is hier met nog één kaart te komen een deftige kans op, ongeveer 20%…geen bad beat dus.

De preflop all-ins worden ook regelmatig als bad beat bestempeld…verkeerdelijk…een bad beat valt maar voor op de river. Het is niet omdat je met verliest tegen dat dit een bad beat is…vergeet niet er zijn maar twee kaarten in het deck die jouw hand effectief verbeteren. Als jouw tegenstander zijn two pair of trips pakt op de river, dat is dan pas een bad beat. Pre-flop all-ins kun je niet voorspellen, alles kan gebeuren en je moet ze vooral niet te serieus nemen – tenzij je geklopt wordt op de river.

Hoe kan je bad beats vermijden?

De enige manier om bad beats te vermijden is om zo correct mogelijk te pokeren. Indien je correct speelt heb je steeds de beste percentages om te winnen. Hier speelt het preflop spel een belangrijke rol, goeie spelers zullen preflop altijd raisen indien ze een aanvaardbare hand hebben. Preflop raisen elimineert de slechte handen meteen – het zijn die slechte handen die net voor een bad beat zorgen.

Om bad beats te vermijden wil je met zo weinig mogelijk spelers de flop zien – elk van die spelers kan immers een hand hebben die jou op de river net gaat kloppen.

Bad beats gebeuren nu eenmaal, je kan bovenstaande richtlijnen volgen om er al een aantal te vermijden. Probeer na een bad beat gewoon rustig te blijven en vooral correct te blijven spelen!